Evde kefir yapma sanildigi gibi zor degildir. Kefir yapiminda pastorize ve sterilize sutler kullanilir. Bu durumda sutun tekrar ısıtilmasina gerek olmadigi gibi ,boyle sutlerin homojenize edilmis olmalari ayri bir avantaj saglamakta ve urunun ust kisminda istenmeyen yag tabakasi olusmamaktadir.
KEFİR YAPILIŞI
- Evde kefir yapmak icin,sutun oda sicakliginda olmasi yeterlidir. Buzdolabindan cikartilan sutun hafif ilitilmasi gerekir. Kefir mayasi suyun icinde bir kapta ,buzdolabinda bekletilir. 8-9 gun araliklarda suyu degistirilir.
- Kabin agzi tam kapatilmaz cunki kefir mayalari canli oldugu icin hava almalari gerekir. Mayalama esnasindada kapak tam kapatilmamalidir. Onun canli oldugunu asla unutmamaliyiz.
- Kefir mayasi ince delikli suzgecten suyu suzulur. Mayalanacagi kaba konur. (Ben 2,5 litrelik yogurt kovasinda mayaliyorum) uzerine, ilik pastorize gunluk sut veya kutu sut ilave edilir.
- Tahta kasikla karistirip ,uzerine kapak az aralik olacak sekilde kapatilir. İlik bir yerde mayalanmaya birakilir. (Kisin mayalanma daha uzun suruyor. Yaklasik 5-6 saat gibi mayalanma oluyor.)
- Mayalanma olup olmadigini anlamak icin kapagi kaldirin, uzerinde tabakalasma ve kabarcik olusmussa mayalanmis demektir.
- Buzdolabina kaldirip 2-3 saat dinlendirilir. Daha sora dolaptan alip tahta kasik yardimi ile hafif karistirilir. Asla metal kasik ve metal kap suzgec kullanmayin…
- İnce delikli tulbent veya plastik suzgecten suzulur.(Plastik suzgecin cok ince delikli olmasi gerekiyor.Yoksa mayalariniz suzgecten gecer ve cogalmaz.)
- Suzgecte kalan mayaciklarimizi bol sudan gecirip ,tekrar Plastik kaba koyun. Uzerine temiz su ilave edip ,kapagi aralik birakarak buzdolabinda muhafaza edin.
- Suzdugunuz kefiri cam siselere doldurun ve Buzdolabinda saklayin..
Siz sevgili takipcilerimin israri uzere kare kare yapim asamasini resimledim. Umarim fayadali olmustur.Takildiginiz noktalar olursa elimden geldigince, severek yardimci olurum.
Kefir yapimina ilk baslayan arkadaslarin yapmasi gereken en onemli nokta, kefir mayasini cogaltmak olmalidir. Cam kavanozda sut miktarini cogaltarak asama asama yapin. 1 aya kalmadan mayalarinizin cogaldigini goreceksiniz. Maya cogalmasi demek sut miktarinin fazlalasmasi demektir ne kadar cok mayaniz olursa o kada cok kefir icecegi elde etmis olursunuz.
Faydalari anlatma bitmeyen bu mucize icecegi ,biraz zahmetli gibi gorunsede bir kac yapimda ne kadar basit ve kolay oldugunu goreceksiniz. KOLAY GELSİN.
06 Mart 2014, 23:36 tarihinde.
merhaba özgül hnm çokk tşkr ederim çok yardımcı oldunuz bende çok mutlu oldum yarın inş bende kefir yapmaya başlıycam sizin sayenizde sevgiler
07 Mart 2014, 02:32 tarihinde.
Özgülcüm ben geçen yıl devamlı yapıyordum ama kefirim fazla çoğalmadı ve sonra renk değiştirdi yani öldü:( sonrasında maya bulamadım. bulsam tekrar deneyeceğim.
Ben mayalamayı cam şişede yapıyordum,bir gün kapalı bir dolapta kavanozun ağzı açık duracak demişlerdi. uzun bir süre yaptım kefiri de çok severim ama uzun süredir yapmıyorum.
köy sütü kullanıyordum(hazırlar için söylenenleri biliyorsun bu yüzden içime sinmiyor)
maya bulursam bir de senin tarifini deneyeceğim.
sevgiler.
07 Mart 2014, 11:46 tarihinde.
Ablacım şimdi sende görünce ben de heveslendim… Her gün en az 1 bardak tükeririm. ellerine sağlık.
Sevgiler
07 Mart 2014, 22:23 tarihinde.
Hatice hanim Mayanizi dolapta muhafa etmeniz icin suyunu belirli araliklarda degistirin. Maya canli oldugu icin bayat suda yasamiyor. Uzun sure mayayi kullanmayacaksaniz derin dondurucuda muhafaza edin.Ne kadar sıklıkla kefir yaptiginizi bilmedigim icin bir sey diyemiyorum.Kefiri suzerken tulbent veya cok ince delikli plastik suzgecten gecirin. Minik yavru mayalar suzgecten gecerse mayaniz cogalmaz 🙂
Kefir mayasi Ege univesitesinin sut teknoloji bolumun, kantininde satiliyor. Aktarlardada satiliyormus. Mayayi muhafaza ettiginiz kabin agzini asla kapatmayin. Hava alacak sekilde kapatin.Koy sutu bence en idaeli. En azindan koruyucu madde icermiyor.Hatice hanim Kefirden asla vazgecmeyin mucizeleri gozle gorunuyor 🙂
Sevgiler.
07 Mart 2014, 22:26 tarihinde.
Emine hanim sizlere bir nebze yardimci olabildiysem ne mutlu bana:) Kolay gelsin.
Sevgiler.
07 Mart 2014, 22:44 tarihinde.
Ne guzel Evrenim.. Kefiri gundeme almam iyi olmus 🙂 kefirsiz gunum gecmiyecek diye kendini kosullandir 😉 Kefire genclik iksiri diyebilirim 🙂 Sevgiler.
10 Mart 2014, 12:22 tarihinde.
merhaba özgül hnmcım size sormak istediğim bende mayayı aktardan cam şişede aldım ilk işlem ne yapmam gerekiyor nasıl başlıycam bilemedim lütfen yine yardımcı olurmusunuz sevgiler
10 Mart 2014, 12:47 tarihinde.
Canım uyarılarını dikkate alacağım çok teşekkürler kucak dolusu sevgiler.
10 Mart 2014, 16:56 tarihinde.
özgül hnmcım sormayı unutum açık süt alıp ilk kefirimi mayalamak istiyorum açık sütü alıp pişirdikten sonra oda sıcaklığındamı olması gerekiyor.cam şişedeki kefir mayasını nasıl kullanmam gerekiyor dolapta suda bekletin demişsiniz kafam karıştı lütfen cevabınızdan sonra kefirimi mayalıycam sevgiler
10 Mart 2014, 23:07 tarihinde.
Emine hanim sutu kaynatip oda isisinda olmasi gerekiyor(yani elini yamamayacak cok ilik olacak)… Kefir mayasini ayni yogurt mayalama gibi yapiyorsun yogurt mayalamayla hic bir fark yok…Detayli yapim asamasini resimlerle anlattim.Kolay gelsin.
11 Mart 2014, 00:36 tarihinde.
özgül hnm çok soru sorup rahatsız ettiysem kusuruma bakmayın acemilik başa bela derler ya bende acemiyim cevaplarınız için çok tşkr ederim sevgiler
11 Mart 2014, 00:47 tarihinde.
Rahatsiz olurmuyum bilakis sizlere yardimci olabiliyorsam ne mutlu bana. Takildiginiz her noktayi sorabilirsin canim.Sizin sordugunuz sorulari yazimda teferuatli anlattim.Acemilik cekmeniz normal.
11 Mart 2014, 01:04 tarihinde.
sabahtan beri gördüm gördüm gelemedim. Ama tarifde en önemli sorum. Kefir mayasını nerden alıyorsunuz. Sonra o çökelek gibi biriken nedir. Peynir gibi kullanılırmı ?
Teşekkür ederim.
11 Mart 2014, 01:20 tarihinde.
Nursevin hanim Kefir mayasini ege universitesinin sut teknolojisi bolumunde kantin var oradan temin edebilirsiniz. Aktarlarda satildigini duydum.Cokelek gibi olan kefir mayasidir. Kefir mayalamak icin kullanildigini biliyorum baska ne amacta kullanildigini bilmiyorum. Bende tesekkur ederim canim.